Tuesday, 16 August 2011

10 Jambatan Terpanjang Di Dunia

10) Seven Mile Bridge
Seven Mile Bridge, di Florida Keys, merupakan saluran antara Teluk Mexico dan Selat Florida, menyambung Key Vaca (lokasi bandar Marathon, Florida) Kekunci Tengah untuk Little Duck Key Kekunci Rendah . Antara jambatan terpanjang wujud apabila ia dibina, ia adalah salah satu daripada banyak jambatan di Amerika Syarikat, di mana jalan tersebut adalah dipanggil Lebuh Overseas Highway.

9) San Mateo-Hayward Bridge
 San Mateo-Hayward Bridge (lebih dikenali dengan San Mateo Bridge) adalah sebuah jambatan yang menyeberangi California San Francisco Bay di Amerika Syarikat, ia menghubungkan San Francisco Peninsula dengan Teluk Timur. Lebih khusus lagi, hujung barat jambatan di Foster City, penambahan yang terkini bandar ke pinggir timur San Mateo. Hujung timur jambatan di Hayward. Jambatan yang dimiliki oleh negeri California.

8) Confederation Bridge
 Pembinaan jambatan ini dibina pada tahun 1993 sehingga 1997, berharga $ 1.3 bilion. Panjang jambatan ini 12,9 kilometer (8 batu) dibuka pada 31 Mei 1997.

7) Rio-Niteroi Bridge
 Menghubungkan bandar-bandar Rio de Janeiro dan Niteroi di Brazil. Pembinaan bermula pada bulan Januari 1969, dan ia dibuka pada 4 Mac 1974. Nama rasminya "Presiden Costa e Silva Bridge", dalam penghormatan kepada presiden Brazil yang mengarahkan pembinaan. "Rio-Niteroi" bermula sebagai nama deskriptif yang kemudiannya menjadi lebih dikenali daripada nama rasmi. Hari ini, tidak sesiapa yang merujuk kepada dengan nama rasmi.

6) Penang Bridge
 Jambatan yang menghubungkan Gelugor di pulau Pulau Pinang dan Seberang Prai di tanah besar Malaysia di Semenanjung Tanah Melayu. Ia telah dibuka secara rasmi kepada lalu lintas pada September 14, 1985. Panjang keseluruhan jambatan ialah 13.5 km (8.4 batu), menjadikannya antara jambatan terpanjang di dunia, jambatan terpanjang di negara ini serta mercu tanda kebangsaan.

5) Vasco da Gama Bridge
  Ia adalah jambatan terpanjang di Eropah (termasuk jejambat), dengan panjang total 17,2 km. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesesakan di atas jambatan lain Lisbon (25 de April Bridge), dan untuk menghubungkan lebuh raya sebelum ini yang tidak berhubung dengan Lisbon.

4) Chesapeake Bay Bridge
 Chesapeake Bay Bridge (atau lebih dikenali sebagai Jambatan Bay), dibuka pada tahun 1952.

3) King Fahd Causeway
 King Fahd Causeway gabungan jambatan yang menghubungkan Khobar, Arab Saudi, dan negara pulau Bahrain.

2) Donghai Bridge
 Donghai Bridge (literal "East Sea Grand Bridge") adalah antara jambatan merentas laut terpanjang di dunia dan jambatan terpanjang di Asia. Ia telah siap dibina pada 10 Disember, 2005. Panjang jambantan ini ialah 32,5 kilometer (20.2 batu) . Ia menghubungkan Shanghai dan Yangshan luar pesisir laut dalam pelabuhan di China. 
1) Lake Pontchartrain Causeway
 Panjang jambatan ini adalah  (38,42 km)

No comments:

Post a Comment