Wednesday, 21 December 2011

Kenangan Masam Manis Bersama Bas

Antara Pengangkutan Bas di Semenanjung
Tepat pada pukul 11.00pm aku bersiap sedia untuk pulang ke Peneng untuk menyambung study di sana. Ayah pun telah sedia menghantarku menaki kereta ditemani bonda tercinta. Perjalanan dari rumah ke perhentian bas jalan duta mengambil masa lebih kurang 20 minit jika jalan tidak 'jam'. pada jam 11.30 aku tiba diperhentian bus jalan duta. aku mula menyusul langkah keluar dari kereta dan berjabat tangan dan mencium kedua pipi ibu dan ayahku sebelum menunggu di platform bas. selapas ibu dan ayah pulang aku pun segera menunggu di kaunter bas. aku pun mula mendapatkan kerusi yang kosong untuk meletakkan bag2 aku. aku terus kekaunter menanyakan adakah aku perlu menunggu bas dihadapan kaunter atau menuggu di platform bas. Penjaga kaunter itu kata awak perlu tunggu di sini (dikaunter bas). keadaan sekeliling nampak seperti biasa, tempat menunggu di kaunter bas juga tidak ramai orang. sambil menunggu bas aku membelik tiket bas aku. Ditiket tersebut menunjukkan bas akan tiba pada pukul 11.45pm, perjalanan dari K.Lumpur-Btterworth.

Pada pukul 11.45pm tiada pengumuman yang dibuat menandakan bas yang akan aku naiki akan tiba. Akan tetapi ada penguman lain yang dibuat. "Perhatian kepada semua pemegang tiket bas ***** yang bercop bas ***** **** perjalanan ke Alor Star, Kedah dan bla,bla,bla sila pergi ke platform yang berikut. Aku pun melihat tiket aku kerana tiket aku ada bercopkan bas ****** ****, tapi perjalannyer xde pun cakap ke Btterworth. Disebabkan kekeliruan aku pun pergi la ke kauter, " abang tiket ke Btterworh tunggu sini lagi ke bang" tanpa brader tu melihat tiket aku brader tu pun cakap "ya". So aku pun terusla tunggu dihadapan kaunter. Pengumuman mengenai perjalanan bas tadi terus diulang kerana masih ade penumpang yang menaiki bas tersebut. Pengumuman itu diulang dan diulang "Perhatian kepada pemegang tiket......bla,bla,bla.

Aku pun rase pelik, aku terus ke kaunter semula menanyakan akan hal ini. Kali ini aku tidak kata ape2 aku terus bagi tiket kat brader tadi. "la kamu ke, kenape x dengar tadi orang panggil". brader tu terus mengambil wakie-talkie dan menanyakan bas tadi da gerak ke belum. Tapi malangnya bas itu telah pun beredar dari penghentian pudu. Lalu brader tu cakap "asal x dengar orang panggil td".Aku pun balas "tadi abang suroh duduk kat kaunter, saya pun ikot la". Brader tadi tu marah balik kat aku "kan saya kata pemilik tiket bas ***** yang bercop  ****** ****. Aku membantah "tapi bang xde pun cakap ke Btterworh. Brader tu "Memangla xde cakap, tapi kan saya cakap bercopkan ****** ****. Kamu kene tunggu sampai pukul 1 baru ade bas, tapi saya x kompem yang bus tu ade kosong. Harini semua bas ke Btterworth sume full'.

Aduh macam mane nie, klau bas xde mcm mne aku nk daftar klas esok. Sedang aku fikir2 mcm mne nk wat ade satu brader nie, dia jugak perkerja kat kaunter tu tapi dia kerja kat bahagian luar, nama dier ami kot sebab aku dengar orang panggil dier dengan name 2. " Dik kenapa nie". "saya terlepas bas la bang". "Oh, nyer ker, xpe nnt abg cbe kawteam dengan driver lain, kau banyak2 kan la doa harap2 ade la kosong untuk kau". Tak terpikitr oleh aku untuk memohon pertolonggan dari allah. dengan segera aku berdoa dalam hati supaya aku dipermudahkan perjalanan aku untuk pulang ke Peneng.

Hati aku mula rase tenang sikit time tu. Tibe2 ade sorang antie nie baik orangnyer. Dier tanyerkan kat aku "Dik punyer bas pkul bpe". Denga rase pnuh kecewa aku pun menjawab. "Bas saya sepatutnya pukul 11.45pm cik tapi saya dah terlepas tadi". Aku pun story la kat antie 2 mcm mane aku terlepas bas. Aku pun cakap la kat antie tu klau hari nie sume bas pnuh terpakse la aku naik bas esok pagi. Tapi antie tu kate bas harinie mungkin ade kosng sbb td antie bli tiket pukul 1am ke btterworth still ade satu lagi kosng. Hati aku lagi bertambah lega bila dengar macm 2. Hanya Allah jer yang tahu bertapa lega nyer hati aku bila dapat dengar antie tu cakao macm 2.Antie nie sangat baik orangnyer samapi dier belikan makanan untuk aku. Terharu aku lihat antie nie dalam umur lingkunggan 50 tapi dier still nampak gagah dan sentiasa memberi ukiran senyuman yang manis kepada semua orang.

Didalam hati aku pun berkata mungkin ade hikmah disebalik setiap kejadian yang berlaku kat atas diriku ini. Hanya waktu Allah yang mengetahui segala yang terbaik untuk hamba2 nya.
Aku nak citer sampai habis perjalanan aku nie esok pon x habis...
SO the ending nyer aku sampai dengan selamat dan aku dapat banyak ilmu dan pengajaran. Aku bersyukur kepada Allah kerana telah menunjukkan jalan kepada aku dan semua yang berlaku telah memberi banyak manfaat kepada diriku....

ALAhaiii la refreeee....noob??

Sian diorang...
letih + boring + benggang = kill the refreee??

GIlerrr Kentang !!

Orang Berpengalaman

Dahsyat bukan

MAGIC !!

FUyooo Dahsyat....
layan magic jap.....


Tuesday, 13 September 2011

Kereta2 Malaysia

KLIMS' 2010
PAPAN IKLAN

 PROTON EMAS



PROTON JEBAT


PROTON LEKIR



PROTON LEKIU


PROTON TUAH



PERDUA BEZZA



 PERDUA INFINITE



Stail x kete Malaysia....keep it

Sunday, 11 September 2011

Cara-cara Mengenal pasti Converse yang Ori


 kepada pengemar kasut, anda mesti nk kasut yang anda miliki itu merupakan kasut yang ori dan bukan dari baragan tiruaan.

  1.  Pastikan kedai kasut converse yang anda nk pergi pastikan ianya dibutik converse mahupun kedai yang telah menjual kasut converse pada masa yang lame.
  2. Pastikan di kotak kasut anda mempunyai pelekat pengedar yang sah.
  3. Pastikan dibawah lidah kasut mempunyai "made in dimana", "saiz kasut", (gender,upper,lining). pastikan kesemua yang ditulis terdapat dibawah lidah kasut anda.
rasenye itu jelah yang dapat saya bantu.....huhuhu....
enjoy your shoes...... :D



 asdefa

Kemiskinan Membantu Manusia Untuk Berfikir Dengan Lebih Kreatif

Dirumah-rumah diorang pada waktu malam dan siang same jer....
walaupun di siang hari dunia akan disinari cahaya matahari,
tetapi bagi kampung yang dalam video ini tidak dapat di sinari
cahaya matahari kerana kepadatan penduduk yang menyebabkan pembinaan
rumah yang terlalu rapat yang telah menghalang sinaran matahri untuk masuk kedalam
kediaman mereka......
saksikanlah.......

Gempak gilerr bai....

Klau agak2 speaker laptop korang x mencapai tahap kepuasan hati,
nah nie dier patut korang lakukan....

amacam, function x....
bgi yang berkemampuan anda dialu-alukan....
tapi sebelum 2 kene pastikan jiran2 korang x de kat umah.... ;-)

Klau korang rase yang nie pun x memberansangkan telinga korang...
aku ade lagi solution untuk korang.....nah ambik

hahahaha....macam nie lah hasilnya....
 yang nie plak korang kne pastikan 1 taman jiran korang x de kat umah....
gud luck.... : )

Thursday, 18 August 2011

Wednesday, 17 August 2011

Gambar-Gambar Danbo Yang Menarik!

nak, nak, nak aiscream

Hohoho...siap sedialah kamu

Argghh...lari-lari...

Ehh..pahal kau lagi cute!!

Banyak nyer perangkap samar nie..!!

To all danbotron ready to attack

1001, 1002, 1003.....huh..

come on, cepat skit....!!

Happy family..lalala

haishh...!!

Upgraded danbo.

 Danbo merupakan mainan yang diperbuat dari kadboard. Penulis komik Yotsuba iaitu Azuma Kiyohiko telah mencipta watak danbo dalam komik beliau. Danbo yang mempunyai perwatakan yang menarik telah menambat ramai hati photographers di dunia untuk menjadikan dia sebagai objek foto mereka

Untuk melihat lagi banyak gambar danbo :-
http://www.tektuff.com/adventures-danbo-cardboard-internet-celebrity/
http://www.coolpicturegallery.us/2010/05/life-of-danbo.html
http://www.decentcomedy.com/danbo-a-cardboard-robot/

Tuesday, 16 August 2011

10 Jambatan Terpanjang Di Dunia

10) Seven Mile Bridge
Seven Mile Bridge, di Florida Keys, merupakan saluran antara Teluk Mexico dan Selat Florida, menyambung Key Vaca (lokasi bandar Marathon, Florida) Kekunci Tengah untuk Little Duck Key Kekunci Rendah . Antara jambatan terpanjang wujud apabila ia dibina, ia adalah salah satu daripada banyak jambatan di Amerika Syarikat, di mana jalan tersebut adalah dipanggil Lebuh Overseas Highway.

9) San Mateo-Hayward Bridge
 San Mateo-Hayward Bridge (lebih dikenali dengan San Mateo Bridge) adalah sebuah jambatan yang menyeberangi California San Francisco Bay di Amerika Syarikat, ia menghubungkan San Francisco Peninsula dengan Teluk Timur. Lebih khusus lagi, hujung barat jambatan di Foster City, penambahan yang terkini bandar ke pinggir timur San Mateo. Hujung timur jambatan di Hayward. Jambatan yang dimiliki oleh negeri California.

8) Confederation Bridge
 Pembinaan jambatan ini dibina pada tahun 1993 sehingga 1997, berharga $ 1.3 bilion. Panjang jambatan ini 12,9 kilometer (8 batu) dibuka pada 31 Mei 1997.

7) Rio-Niteroi Bridge
 Menghubungkan bandar-bandar Rio de Janeiro dan Niteroi di Brazil. Pembinaan bermula pada bulan Januari 1969, dan ia dibuka pada 4 Mac 1974. Nama rasminya "Presiden Costa e Silva Bridge", dalam penghormatan kepada presiden Brazil yang mengarahkan pembinaan. "Rio-Niteroi" bermula sebagai nama deskriptif yang kemudiannya menjadi lebih dikenali daripada nama rasmi. Hari ini, tidak sesiapa yang merujuk kepada dengan nama rasmi.





6) Penang Bridge
 Jambatan yang menghubungkan Gelugor di pulau Pulau Pinang dan Seberang Prai di tanah besar Malaysia di Semenanjung Tanah Melayu. Ia telah dibuka secara rasmi kepada lalu lintas pada September 14, 1985. Panjang keseluruhan jambatan ialah 13.5 km (8.4 batu), menjadikannya antara jambatan terpanjang di dunia, jambatan terpanjang di negara ini serta mercu tanda kebangsaan.

5) Vasco da Gama Bridge
  Ia adalah jambatan terpanjang di Eropah (termasuk jejambat), dengan panjang total 17,2 km. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesesakan di atas jambatan lain Lisbon (25 de April Bridge), dan untuk menghubungkan lebuh raya sebelum ini yang tidak berhubung dengan Lisbon.

4) Chesapeake Bay Bridge
 Chesapeake Bay Bridge (atau lebih dikenali sebagai Jambatan Bay), dibuka pada tahun 1952.

3) King Fahd Causeway
 King Fahd Causeway gabungan jambatan yang menghubungkan Khobar, Arab Saudi, dan negara pulau Bahrain.

2) Donghai Bridge
 Donghai Bridge (literal "East Sea Grand Bridge") adalah antara jambatan merentas laut terpanjang di dunia dan jambatan terpanjang di Asia. Ia telah siap dibina pada 10 Disember, 2005. Panjang jambantan ini ialah 32,5 kilometer (20.2 batu) . Ia menghubungkan Shanghai dan Yangshan luar pesisir laut dalam pelabuhan di China. 




1) Lake Pontchartrain Causeway
 Panjang jambatan ini adalah  (38,42 km)

Kelebihan Kurma@Tamar

Kurma@Tamar
Hadith:
Daripada Salman bin Amir Addabbi Assohaabi r.a. daripada Nabi s.a.w. bersabda: Jika seseorang kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma. Sekiranya buah kurma tiada, bolehlah ia berbuka dengan air kosong. Sesungguhnya air itu bersih lagi suci.

Hikmah disunatkan kita berbuka dengan tamar ialah kerana kurma dipercayai mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada badan. Ia juga dipercayai kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakan kurma ini dapat mengalakkan pertambahan kandungan susu.

Kajian yang dijalankan membuktikan bahawa, kurma merupakan antara makanan yang paling cepat diproses sebagai  bekalan tenaga.

Saturday, 30 July 2011

Waktu bersahur dan kelebihannya


Dari Anas r.a bahawa Rasullulah SAW bersabda: "Hendaklah kamu semua makan sahur, sesungguhnya dengan bersahur itu akan beroleh keberkatan."    (al-Bukhari dan Muslim)

Bersahur hukumnya sunnat. Walaupun Sunat tetapi besar manfaatnya.
1) Mendapat tenaga untuk berpuasa pada esok hari
2) Mendapat pahala dan keredhaan Allah kerana ia merupakan sunnah Nabi SAW

Umat Islam disunatkan untuk makan sahur sama ada bagi puasa wajib mahupun puasa sunat, sekalipun hanya mengambil sedikit sahaja dari makanan dan minuman. Hikmah disunatkan makan sahur ke atas orang yang hendak berpuasa ialah untuk memberi kecerdasan dan memperbaharui niat untuk berpuasa pada esok harinnya. Orang yang berpuasa dan makan sahur pada waktunya denga niat kerana Allah, nescaya Allah akan memberikan rahmat dan keberkatan di dalam hidupnya dan inilah kelebihan yang tidak diperolehi melainkan bagi orang-orang yang bersahur sahaja.

Waktu bersahur,
1) Waktu bersahur bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar, namun disunatkan untuk       mengakhirkan waktu bersahur iaitu kira-kira 15 minit sebelum muazin atau bilal melaungkan azan Subuh. Rasulullah pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quaran.

2) Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak dan enggan bersahur kerana sahur dapat membantu menguatkan badan. Menurut Ibnu Hajar Al-Asgalani, yang dimaksud dengan berkat (barakah) itu ialah akan mendapat ganjaran dan pahala di mana Allah akan merahmati orang-orang yang makan sahur dan malaikat juga akan mendoakannya.

3) Sahur membezakan antara puasa penganut agama lain dengan puasa kaum muslimin kerana penganut lain tidak bersahur sebelum berpuasa.

4) Waktu bersahur merupakan waktu yang paling mustajab untuk berdoa kepada Allah SWT

5) Ketika sahur boleh dilakukan dengan sedikit makan walaupun cuma seteguk air sahaja. Namun tidak digalakkan untuk mengambil makanan atau minuman yang telalu banyak atau sedikit.  Memadai dengan anggaran yang secukupnya. Pengambilan yang telalu banyak atau pun sedikit akan mengganggu kesihatan.

Sunday, 17 July 2011

Bangunan-Bangunan Tertinggi Di Dunia

1) BURJ DUBAI TOWER (DUBAI U.A.E) 2,??? ft.


2) FREEDOM TOWER (NEW YORK CITY) 1,776 ft.



3) Taipei 101 (Taiwan) 1,670 ft


4) SHANGHAI WORLD FINANCE CENTER 1,614 ft.
5) PETRONAS TWIN TOWER (KUALA LUMPUR) 1,483 ft,


6) JIN MAO TOWER (SHANGHAI) 1,381 ft.




7) TWO INTERNATIONAL FINACE CENTER (HONG KONG) 1,362 ft.
8) EMPIRE STATE BUILDING (NEW YORK CITY) 1250 ft.